Kaupunkiloma lasten kanssa.

9.6.2016

Ajattelin edellisen jatkeeksi kirjoitella vielä muutaman sanasen lasten kanssa kaupunkilomailusta. 
City-matkailu pienten kanssa on toki aivan eri asia, kuin all inclusive rantalomakohteessa pötköttely tms. Ei ehkä sillätavalla perinteisesti rentouttava loma, 
mutta toisaalta parhaimmillaan antaa myöskin paljon. 

Olemme aikaisemmin käyneet Dublinissa poikien ollessa pienempiä ja Elsi masussa ja siitä kerrasta viisastuneena, kaupunkilomilla kannattaa unohtaa mitkään omat muistelofiilistelyt ja yrittää jaksottaa tapahtumat sen mukaan, että pikkuiset ei tylsisty.

Mutta first thing first; hotellihuoneessa kannattaa heti irroittaa puhelimet sun muut johdot seinistä. Yllättäen esim. joku vikkeläsorminen oli osannut asentaa pimeänä seisoneeseen sähkölähteestä poistettuun kelloradioon herätyksen kello 5:53 aamulla.


 Kannattaa myös googlella tarkistaa lähimpien leikkipuistojen/sisäleikkipuistojen sijainnit (englanniksi soft play). Ne ovat kullanarvoisia paikkoja, missä esim. toinen vanhempi voi päivystää ja toinen hetkisen hengähtää. 

Toisaalta erilaiset metrot, ratikat ja bussit voivat itsessään olla tarpeeksi jännittäviä.

 Kannattaa myös etukäteen käydä tiukasti keskustelua minkälainen käytös on suotavaa ja miksi? 
Miksi äitiä ja isää on ihmisviliniässä kuunneltava ja mitä tapahtuu jos menee hukkaan? Kuinka sitten toimia? Niin inhottavaa, kuin pelottelu onkin, tarina haahuilemaan lähteneestä pikkupojasta kodittomana Dublinissa toisella puolella saarta lopusta perheestä menee aika hyvin jakeluun. 

Onneksi lapset yllättivät meidät tosi positiivisesti ja tottelivat hurjan hienosti ohjeita. 
Ei mitenkään ihan normi kotioloissa ;)

 Toisaalta on tietysti hyvä antaa heille tilaa olla ihan vaan lapsia ja vähän riehuakkin, kunhan pysyvät pois vilkkaasta liikenteestä.

 Kengät kannattaa tietysti valita myös kävelymukavuuden nimissä samalla tavalla kuin aikuisillekkin. 
Vaatteet tykkään matkalle kuin matkalle anyway pakata setteinä sukkia ja alushousuja myöten. 
Ehdottomasti paras tapa mitoittaa tarvittavat vaatteet ja samalla sitten - jos asia nyt on lainkaan itselle tärkeä - yläosat ja alaosat sopivat toisiensa kanssa yhteen ja näyttävät kivoilta.

 Turhaa odottelua toki ei kannata harrastaa ja on mielestäni muutenkin hyvä briiffata lapsia mitä ollaan tekemässä, mitä sen jälkeen ja mitä sen jälkeen. Mitä seuraavana päivänä on tiedossa jne.

 Kantoväline taikka näppärät pikkurattaat on ihan ykkösiä. Kantoväline eritoten.
Elsi 2v7kk tykkää kovasti kävellä ja Tula-kantoreppu sujahti helposti kassiin, kun sitä ei tarvittu. Rattaita käytimme lähinnä juna-asemalta hotelliin ja takaisin siirtyessä. Kantorepulla oltaisiin vallan mainiosti pärjätty, mutta otimme rattaat vähän nostalgiasyistä, kun tarkoitukseni on laittaa ne piakkoin myyntiin. Viimeisiä matkoja siis rattaiden työntelyä tässä perheessä.

Millään hyökkäysvaunuilla en kaupunkilomalle lähtisi, sillä esim. täällä oviaukot ja jalkakäytävät voi olla todella kapoisia.

Ravintoloihin kannataa ottaa jotakin toimintaa esim. leluja mukaan, sillä ruokaa toki voi joutua odottelemaan taikka lapset on tietysti syöneet nopeammin annoksensa ja rupevat valumaan pitkin lattioita. Monessa paikassa on ilmainen wifi eli lasteohjelmat kännykältä youtubesta pelastavat paljon.

 Ja se ruoka, mikä murheenkryyni.

Mun mielestä ehdottomasti haastavin osuus on löytää lapsille mitään järkevää syötävää.
Siispä on usein mentävä sillä mikä uppoaa oli se sitten ranskalaiset taikka pizza.

Onneksi täkäläisistä ruokakaupoista löytyy deli-tiskejä ja salaattibaareja ja yksi lounas toteutettiinkin ostamalla papusalaattia ja pastasalaattia sellaisesta ja vähän vaihtelua epäterveellisille annoksille. Lidlin sattuessa kohdalle kauempana itse keskustassa ostimme pussin omenoita, porkkanoita ja pähkinöitä.

Ja ehdottomasti tärkein vinkki on antaa lasten kokea city-loma omalla tavallaan.
Tanssia katusoittajien mukana :)

Jutella oman kotipaikan ja suurkaupungin eroista, hyvistä ja huonoista puolista.
Meidän pojat saivat hurjasti perspektiiviä, kun näkivät ihan oikeita kodittomia ihmisiä nukkumassa kadulla. Saatiin hyvät keskustelut siitä aikaiseksi.

Olisi ollut tosi kiva myös viedä heitä museoihin taikka taidenäyttelyyn, mutta kaikki olivat tuona bank holiday mondayna valitettavasti kiinni. 

Dublin on todella lapsiystävällinen ja helppo lapsiperhekohde.
Meidän perheen haave kaupunkilomakohteita ovat ainakin Lontoo ja Pariisi ja mä tykkäisin ihan tutusta Tukholmastakin (Humlegårdenissa on muuten mainio leikkipuisto, mitä suosittelen),
mutta seuraava cityhän on jo ihan vain muutaman päässä :))

Me tullaan Heinäkuussa lasten kanssa Helsinkiin <3
Pojat jo odottavat Suomenlinnaa ja metro/bussi/ratikka-ajeluita paapan kanssa. 
Helsingissähän on vaikka mitä lapsille sopivaa tekemistä!

Mä haluaisin myös pysähtyä Tampereella ja Turkuun olisi kiva pyrähtää moikkaamaan kavereita.

Olisi hauska kuulla minkälaisia lapsimyöteisiä kaupunkilomia teillä on ollut ja mitkä kohteet on mielenkiintoisia ja sopivia? Sara xxx

Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos, jos kommentoit. Olet huippu!