Quinoa-lihapullat.

6.10.2016
Quinoa-lihapullat; 
tämän blogin ensimäinen liharesepti ja tyylipuhtaasti sitten lokakuussa, 
mitä lihattomana lokakuunakin moni yrittää pitää.

Se meni sitten hyvin :)

No, lihattomat voivat säästää reseptin mielessään sitten vaikka Marraskuulle :))

Tämä resepti syntyi puhtaasti siitä, että täälä kun pitää lapsille tehdä eväät kouluun, kaipasin täytettyjen leipien sijaan pojille lounasaikaan jotain vähän monipuolisesti ravitsevampaa ja helposti syötävää vaihtoehtoa. Vaikka olenkin kasvissyöjä ja meillä kotiruoka onkin 90% vegetaarista, olen ehdottomasti sitä mieltä, että ihmiskroppa tarvitsee punaista lihaa kerran pari viikkoon. 

En usko, että itse tulen koskaan ikinä enää syömään lihaa, mutta muu perhe on sekasyöjiä. 
Possua ei meillä juuri syödä, mutta Irlantilainen karitsan liha (byää) ja naudanliha on verrattain ekologisia ja hyviä valintoja, kun laiduntavat ruohonummilla ympärivuotisesti.

Sattuneista syistä en ole mikään maailman paras liharuokien laittaja, mutta lihapullat kaiken maailman terveellisyydet ympättynä onnistuu :))

Superlihapulliin tarvitset siis:

n. 1,5dl (kuivana) quinoaa keitettynä ohjeen mukaan ja lisään usein keitinveteen kasvisliemijauhetta 
(sellaista, missä ei ole msg:tä taikka hiivauutetta)

Paketin (luomu)jauhelihaa, 2 kananmunaa, punasipulin, valkosipulia, 2-3 porkkanaa, kourallinen babypinaattia, 1-2 rkl tomaattipyrettä, mausteita makusi mukaan ja haluamaasi jauhoa n. 4rkl massan sitomiseen kiinteäksi. Meillä käytetään joko, gluteenittomuudesta johtuen, tattarijauhoa taikka gram/kikherne-jauhoa, mutta korppujauho taikka spelt, graham jne. käy myös.

- Quinoa kannattaa keittää ensimmäiseksi ja laittaa se lävikköön valumaan ja odottelemaan muuhun massaan lisäämisen ajaksi. Itse vielä yleensä "hypytän" quinoaa lävikössä, että kaikki mahdollinen keitinvesi irtoaa ja näinollen se ei tee lihapullamassasta liihan kosteaa/hajoavaa.

- Jauheliha paketista sopivaan sekoituskulhoon.

- Sitten punasipuli ja valkosipuli silpuksi. Mä tietty tähänkin käytän teharia :D, 
mutta pilppuaminen ja valkosipulinpuristaja toivat myös. 

- Seuraavaksi tehariin pääsee porkkana ja pinaatti, mutta nämäkin voi pieniä muuten esim. raastamalla raastinraudan pienimmällä terällä. Pinaattia en kyllä tiedä miten muuten saa tarpeeksi hienojakoiseksi eli ehkä sen voi jättää teharittomassa taloudessa pois.

- Lisää edellä mainitut jauhelihan sekaan ja samoin haluamasi jauho ja kananmunat, tomaattipyree taikka sen puutuuessa vaikkapa 1rkl ketsuppia ja haluamasi mausteet. Itse yleensä laitan suolan ja pippurin lisäksi yrttejä ja valkosipulijauhetta tai vaikkapa pestoa nokareen.

- Ja sit vain massa käsillä möyhentäen mahdollisimman tasaisesti sekaisin ja palleroiksi pellille.
Mulla kesti vähän aikaa ennekuin pystyin paljain käsin jauhelihaan koskemaan, mutta nyt sujuu jo suvereenisti ja mielestä se on paras tatsi saada lihapullat kiinteiksi.
-
- Pullerot uniin 200 asteeseen n. 20-25 minuutiksi. 
Yleensä käännän pallerot puolessa välissä, että paistuvat tasaisesti.

Ja nämähän on siitä tosiaan huippuja ettei kaveriksi tarvitse mitään muuta hiilaria, kun tuo quinoa jo hoitaa homman. Meillä siis tällaisia palleroita salaatin kaverina. 

Ja ketsupin, koska ketsuppi nyt vain on niin hyvää ;))

Seuraavalla kerralla varmasti palaan kasvisruokien pariin, mutta nyt kerrasti tällainen proteiinipommi. Tämähän olisi työpaikallekin lounaaksi mahtava vaihtoehto. Mulla on tapana tehdä näitä sunnuntaina iltaruoaksi ja sit maanantain kouluevääksi.

***

Ja hei jihuu! Monet viimepäivien stressin aiheet tuntuvat nyt loksahtelevan paikoilleen ja mulla on myös tässä käsiteltävänä aivan ihania kuvia tänne blogiin useampia eli jatkan hommia ja kuulemisiin :) Sara xxx

2 kommenttia on "Quinoa-lihapullat."
  1. Toinen ulkosuomalainen äiti tässä heippa! Testattiin näitä quinoa-lihapullia ja pitipä tulla erikseen kiittämään ohjeesta. Kokeilen ehdottomasti muitakin sun reseptejä :)
    Laitoin vielä omaan blogiini linkin tähän ohjeeseen.

    http://thatextra.blogspot.com.mt/2016/10/gluteenittomat-quinoa-lihapullat-ja.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva juttu! Aina kiva kuulla, kun reseptini maistuvat :))

      Poista

Kiitos, jos kommentoit. Olet huippu!