Kotirouva asian ytimessä.

13.8.2017
Joo-o; housewife, home maker sehän mun titteli tosiaan on (uudemmille tiedoksi, että blogin nimessä ei yhä edelleen ole kirjoitusvirhettä, täällä syy). Tänään ja joka sunnuntai huiskinkin täällä oikein olan takaa nimittäin vaihdettiin meidän sähkösoppari kesäkuussa sellaiseen, että saadaan sunnuntaisin 10-19 ilmaiset sähköt. Irlannissa sähkö on muutenkin tosi kallista eli otan aina tuona aikana ilon irti kaikista sähkölaitteista, mitä viikon aikana tulisi käytettyä. Pyykkiä pesen koko viikon vuoren, imuroin, silitän, laitan uunissa ja hellalla ruokaa, lataan kaikki laitteet, missä akku, ilmankuivattaja jeesaa narupyykin kuivatuksessa ja lakanat ja pyyhkeet pääsevät kuivuriin, mitä en normaalisti käyttäisi olleskaan. 

Lapsille lämmitän kylpyveden ja kunhan saan heidät unille, olen sunnuntai-iltaisin yleensä ihan kuitti. Yläkerrassa minua odottaa itseänikin ihana suihku ja vastavaihdetut puhtaat lakanat <3 Mutta aattelin nopskasti tulla tänne kirjoittelemaan, koska huomenna mulla on taas koko päivän tässä hoitopojat ja alkaa uusi arkiviikko. 

Tämä on jo reilun viikon takainen kännykkäräpsy, kun suunnittelin kyllä koko päivän touhatessa, minkälaisia kuvia blogiin voisin ottaa, mutta siinä sitten hellan varressa unohtui koko kamera. Eikö ole söpöliini mun esiliina? :) Kätsä tällaiselle sotkijalle, varsinkin ruokaa laittaessa.

Tänään valmistui lapsille makaroonilaatikkoa alkuviikolle ja paahdoin bataattikuutioita, mitä helppo lisätä vaikka salaatteihin, keitin vegeboksissa mukana tulleet perunat ja pakastin, että niistä saa sitten ehkä perjantaille muusia. Usein keittelen linssejä muhennokseksi, teen gluteenittomia leipäsiä esikoiselle ja itselleni valmiiksi, ehdoton on joku helppo laatikkoruoka ja usein sunnuntaina iltaruoaksi on uunissa paistettua lohta ja lohkoperunoita. Tänään oli tyytyminen kaikkien himoitsemaan pakastepizzaan :)

Meillä silittämisen yleensä hoitelee Liam, mutta hänellä alkoikin poikkeuksellisesti jo kahdeltatoista työt ja sain sitten koko kotityöpäivän selvittää itsekseni. Täytyypä sanoa, että tällä viikolla en saanut lattioita pestyä. Ehkäpä teen sen tiistaina? Keskiviikkona nimittäin lähdemme yhdeksi yöksi anoppilaan kylään.

Plussia tässä super-sunnuntaissa on se, että yleensä maanantaista keskiviikkoon ja joskus jopa torstaihin mun ei tarvitse tehdä juuri mitään kotitöitä. Ruoanlaitto on jo puolivalmista ja pyykit täytyy vain jossain vaiheessa kerätä narulta koppaan ja lajitella paikoilleen. Ei nyt sillä, että pääsisin lekottelemaan, kun on nuo omat tyypit lomalla ja hoitolapsetkin useampana päivänä tässä, mutta tykkään kyllä, että sunnuntaina saan koko arkiviikon käyntiin hurjasti helpommin.

Miinusta sitten siitä, että koska lauantaina mulla on usein työpäivä lastenhoitajana ja sunnuntaina paiskin kotihommia, viikonloput ei oikein tunnu viikonlopuilta. Tähän tulee kyllä varmasti muutos siinä vaiheessa, kun lapset aloittavat koulun. Että vaikka viikonloput ei tuosta siltikään mihinkään muuttuisi, kyllä se kouluviikko silti rytmittää mukavasti viikkoa.

Niin ja iso plussa on tietysti rahansäästö! Ollaan muutenkin aika tarkkoja sähkönkäyttäjiä ja vaikka toki meidän mittarissa on sunnuntaisin piikki, se sitten tasoittuu huomattavasti sillä ettei noita koneita tarvitse juuri muuten pyörittää. 

Mä en ole ennen suunnitellut ruokia juuri päivää enempää etukäteen ja just siitäkin syystä tämä on ihan hyvä systeemi, että on vähän pakko miettiä mitä millekkin päivälle? Tämä nyt ei rahaa sillä tavalla säästä, koska hävikkiä meillä nyt ei tule muuteskaan, mutta niinpä päivinä, kun tässä pyörii 5 lasta, on ruoat ehdottomasti oltava jo valmiina. 

Huh ja 5 lasta! Tosi kivasti meillä menee, mutta on se enemmän kuin 3 :D Onneksi neljästä vanhimmasta on leikkiseuraa toisillensa ja pienin nyt on mitä lungein tapaus ja jotenkin sitten kaikkien näiden kotiäitivuosien takia, kaikki hoitohommelit tulee niin selkärangasta, vaikka itse meinaan unohtaa syödä ja käydä vessassa ;D Parasta on tietysti, että omanikin kyselevät heti hoitolapsien perään, että milloin he taas tulevat? 

Vaikka hoidan nämä tärkeimmät kotityöt pois alta tänään, niin sellaisten muiden hoitamattomien hommien lista tuntuu kyllä ihan valtavalta. Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... Kunhan saisi tuon miehen vähän heilumaan poran kanssa ja itse pääsisin maalaushommin joku hetki käsiksi - ei aika todellakaan käy pitkäksi!

Miten teillä valmistaudutaan sunnuntaisin tulevaan viikkoon, vai valmistaudutaanko laisinkaan?

Ei hitsit nyt mun on lähdettävä nukkumaan, kun huomenna on aikainen herätys, mutta oikein superkivaa elokuista alkuviikkoa teille kaikille!
10 kommenttia on "Kotirouva asian ytimessä."
 1. Sunnuntaisin levähdetään ja otetaan hiljoksiin, ainakin tällä hetkellä. Saa nähdä, miten sitten kun palaan jossain hamassa tulevaisuudessa sairaslomalta töihin. Kyllähän ne silloin sunnuntai-illat on vähän enemmän haipakkaa täynnä. Kuopuksin menee vasta keskiviikosta eteenpäin avoimeen päiväkotiin, niin eväiden tekeminenki siirtyy vasta tiistaille.
  Mukavia sinänsä nuo päivät, jolloin tekee valtaosan kotitöistä. Niistä tulee väsynyt, mutta toisaalla ihana kaikkensa antanut olo

  www.mariaisstrong.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I wish 😁 mäkin kyllä mielummin sunnuntaisin ottaisin rennosti, mutta meillä oli tossa systeemissä valittavana lauantai tai sunnuntai ja sunnuntai sopi muuten paremmin. Lapset kyllä nauttivat, kun saavat sitten yleensä katsoa jonkun leffan, kun me huhkitaan ☺️

   Poista
 2. Heippa,
  kuulostaa tosi tehokkaalta ja tosiaan useita hyviä puolia löytyy siitä, että tekee suurimman osan kotihommista yhdessä päivässä. Ja varsinkin kun sun olla on hoitolapsia maanantaina. Siitä olisikin muuten kiva kuulla tuosta sun uudesta työstä. Muistan kun kirjoittelit töihin menosta ja nyt sitten siis jotain löytyi. Eli mitä olet tykännyt, kuinka monta päivää jne.
  Nanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on siinä kyllä puolensa vaikka ei sellai pääse leppoisaa sunnuntaita viettelemään.

   Mä en ihan hirmuisesti halua/voi täällä avata noita työhommeleita, kun kyse on muidenkin yksityisyydessä, mutta toimin siis ns. perhepäivähoitajana pari kolme päivää viikossa :) Tykkään kyllä ja tietysti täydellinen sinänsä homma, kun pystyn omatkin sitten pitämään kotosalla.

   Poista
  2. No tietysti....ymmärrän hyvin, että et voi kertoa. Mitenkä en tätä edes itse ajatellut! Joo, se on se perhepäivähoito työn paras puoli, että se VÄHÄN siinä samassa menee ja ihanaa sun lapsille, että voit olla kotona.

   Poista
 3. Meilläkin taitaa jatkossa olla sunnuntaisin kokkailupäivä, kun mies paljon työmatkoilla ja itsellä työ+opiskelut ja lasten harrastuskuskaukset viikolla... Bataattikuutiot kuulosti sellaiselta, joka vois meilläkin maistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bataattikuutioiden "resepti" löytyy tästä postauksesta: https://housefive2.blogspot.ie/2016/09/lempiruoka-resepti.html?m=1

   Jätän vaan siis kikherneet pois. Mutta tuokin ruoka säilyy hyvin pari päivää ja toimii myös kylmänä salaattina vaikka työeväänä.

   Mä yleensä preppaan sellaisia ruokia, että niihin on sitten helppo lisätä tuorekasvikset/vihannekset ettei niistä häviä ravintoarvot ja kyllä helpottaa viikkoa varmaan eritysesti sitten, kun meilläkin pyörähtää koulu- ja harrastusarki käyntiin :)

   Aikamoiselta kuulostaa sinunkin meno! Tsemppiä ❤️

   Poista
  2. Kiitos tsempeistä ja samoin sinne <3

   Poista
 4. Sunnuntaisin oikeastaan valmistaudun vaan tekemällä (ja käymällä läpi) 1-2 viikon viikko-ohjelmat jääkaapin oveen. Sillä saan selkoa seuraavan viikon tapahtumiin ja tiedän, milloin kenenkin pitää olla ja missä. Tai kenen synttäreille käyn hakemassa paketin ja mihin aikaan ruoan tulee olla valmiina tiistaina.
  Usein maanantaisin syödään viikonlopun jämiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on (vanhemmiltani tarttunut tapa) seinäkalenterista aina auki koko kuukauden näkymä keittiön pöydällä, mihin merkitty kaikki menot. Varmaan saan kaikki raivon partaalle, kun kyselen tarkkoja aikoja tyyliin vartin tarkkuudella, että voin suunnitella ruoka-ajat ja muut :) Perheenäiti-juttuja selkeästi :)

   Poista

Kiitos, jos kommentoit. Olet huippu!