Will you still love me tomorrow?

25.10.2017
Tunsin itseni taas vuoden vaimoksi, kun Liam muistutteli mulle eilen meidän hääpäivän olevan tänään. Mä olen aina yleensä näistä aivan perillä ja tietenkin tiedän, että se on tässä heti Elsin synttäreiden jälkeen - jännäsinhän reilu 4 vuotta sitten tuleeko pieni tyttö "pilaamaan" synttäreillään meidän hääpäiväjuhlinnat ikuisiksi ajoiksi :) No onneksi hänen synttäreilleen on oma päivänsä ja meidän naimisiinmenomuisteloille omansa. 

9 vuotta on nyt takana rouvana ja 11 vuotispäiväkin hujahti viime sunnuntaina (unohdimme senkin...). Jospa ensi vuonna pääsisimme sitten 10 yhteistä aviovuotta juhlimaan jonnekkin erityisempään paikkaan? Miten te olette juhlineet pyöreitä aviovuosia?

Tietenkin hääpäivänä muistelen aina klassisesti itse sitä päivää mun keuhkoputkentulehduksineen ja muineen vastoin käymisineen ja huokaan vuosi toisensa jälkeen, että onneksi sentään hää-pettymyksen sijaan avioliitto on ollut kestävä ja rakkauden täyteinen.

Tänä vuonna kiitollisuus omaa liittoa kohtaan on valtava erityisesti, koska lähipiirissä, kaveripiirissä ja tuttujen kesken on tapahtunut erityisen paljon eroja. Ja haluan selventää, että ei tässä olla millään "me olemme parempia kuin muut"-asenteella, vaan jokainen ero ympärillä vain vahvistaa, miten hauras parisuhde voi olla. Miten pieni asia voi vuosien saatossa kasvaa isoksi, miten yksi pikkiriikkinen särö saattaakin kasvaa kuiluksi.

Luin hetki sitten tosi mielenkiintoisen kirjoituksen parisuhteista ja niiden ongelmista englanniksi. Kirjoituksen pointti oli kuitenkin, että parisuhteiden tuhoaja oli unmet expectations - toteutumattomat odotukset huonosti suomennettuna. Kirjoituksessa parisuhde-ekspertti oli sitä mieltä, että kaikki muu on toteutumattomien odotusten aiheuttamaa ja kyllähän se käy järkeen. Kannattaa lukea tuo, jos vain suinkin englanti sujuu.

Joka tapauksessa parisuhteet ja niiden herkkyys on ollut tässä kovasti mielessä viime päivinä ja tänään sitten satuin pohtimaan Liamille ääneen, että mikähän se sitten on se syy, miksi me ollaan tultu nämä vuodet juttuun? Lopulta tultiin tulokseen, että meillä varmaan oli kyseessä juuri tuo kaikkien odotusten riisuminen jo alkuunsa juttelemalla jo tosi aikaisessa vaiheessa auki, mitkä vaikkapa meidän inhokki ja lemppari kotityöt on. Lasten tullessa kuvioihin kävimme keskustelut, että tämä on nyt sitten tätä seuraavat x vuotta ja meidän parisuhde on silloin vähän sivummalla, mutta kyllä senkin aika tulee. Missään vaiheessa pikkulapsi-vaihetta ei tullut sellaista tunnetta, että meidän parisuhdetta pitäisi jotenkin erityisesti vaalia, koska kummallakaan ei ollut niitä erityisiä odotuksia toisen suhteen. Kuulostaako aika kamalalta? Mutta ei se sitä ollut laisinkaan, vaan päätös yhdessä kasvatti myös keskinäistä arvostusta. 

Me ollaan myös aina puhuttu paljon. Mä olen avannut keskustelut, mutta onneksi tuo siippa on oppinut myös puhumaan. On puhuttu niistä vaikeammistakin jutuista, mistä on tiennyt, että saattaa loukata toista. Ja ne meidän huonommat ajat on nimenomaan johtuneet siitä ettei olla ehditty puhua, mikä on johtanut ajatusten patoutumiseen ja siihen, että toista alkaa pikkusen vieroksumaan, koska hän ei huomaa eikä tajua lukea ajatuksia, heh... Vaikka mä koen aina, että tuo mies on se tämän suhteen vakaa kallio, on sekin varmaan pelastus, että mä en kykene pullottamaan tunteita kovin pitkään tai ainakaan mihinkään mökötyksiin. 

Hyvän kommunikaation, toisen arvostamisen ja myöskin keskinäisen vetovoiman koen kaikista tärkeimmäksi parisuhteissa. Niin ja luottamuksen toki, mutta sehän on osa toisen arvostamista.

Meidän molempien vanhemmat ovat olleet yhdessä vuosikymmeniä ja pitkien tahtomisten esimerkki on juurtunut meihin molempiin. Silti mitä enemmän luen eroista ja juttelen niistä kavereiden kesken huomaan ettei mikään ole niin yksiselitteistä. Kovasti tuomitaan, että nykyään annetaan periksi liian helpolla ja erotaan, mutta en kyllä ole vielä nähnyt yhtäkään eroa, mikä liian helpolla olisi tehty. 

Sitten, kun ne kaikki kivet on käännetty on mielestäni kuitenkin kaikista tärkeintä se yksilöiden onnellisuus vaikka sitten erillään. Life's too short vai mitä ja siksi toisaalta haluan aina ihan alkuunsa selvitellä kaikki solmut, että päästään taas oikeaan kurssiin ja ainakaan parisuhteeseen liityvät jutut ei ole onnellisuuden tiellä. 

Puuh, nyt tuli vähän aijottua syvälle sukeltavampi hääpäiväpostaus, mutta oli näitä tässä mielen päällä. Parisuhteista ei blogeissa liiemmälti kirjoitella ja se on ihan ymmärrettävää, koska kyseessä on tietenkin hirmuisen henkilökohtaisia asioita. Hyvähän tällaisesta vakaasta suhteesta huudella, miettii joku, mutta sepä se justiinsa onkin. Tuskin minäkään lukijoille uskaltaisin avata, jos tässä olisi jotain ongelmia. 

Ei vitsi, mutta ens kerrallan kirjoitan jotain kevyempää vaikkapa sisustushömppää! Täällä meillä on ehtinyt tapahtua viimeisen parin viikon aikana vaikka mitä muutoksia ja olen ihan super fiiliksissä. Kotona tuntuu oikeasti jo tosi kotoisalta ja kivalta. 

Kivaa viikon jatkoa teille :)

p.s. postauksen otsikko tuli mieleen ihanasta biisistä, minkä ystäväni lauloi meidän vihkikirkossa <3 
10 kommenttia on "Will you still love me tomorrow?"
 1. Hyvää vuosipäivää! Kyllä kun tarpeeksi aikaa kuluu niin ne vuosipäivät tahtoo unohtua väkisinkin :D mutta me yritämme olla sen kummemmin stressaamasta asiasta, ja juhlistamme asiaa sitten kun satumme sen muistamaan. Vuosipäiviä on niin mahdottoman monta kun pitää laskea kuinka mones seurusteluvuosi on menossa, tai montako vuotta sitten mentiin kihloihin... :D Näitähän löytyy!

  Olen miettinyt vähän saman tyyppisiä ajatuksia nyt kun meillä tuli miekkosen kanssa 10v täyteen naimisissaoloa aiemmin syksyllä, että mikä meidät on kantanut tähän asti kun kaikki olivat niin epäileväisiä naimisiin mennessämme. Olen tullut siihen tulokseen, että ennen kaikkea me olemme kumppaneita, jotka tekevät töitä yhteisten asioiden saavuttamiseksi, tukemalla ja kannustamalla toista osapuolta aina tarpeen vaatiessa. Haluan uskoa, että meidän avioliitto toimii koska me molemmat haluamme sen toimivan ja olemme valmiita sitten antamaan periksi ja antamaan tilaa puolin ja toisin, että molemmat ovat sitten lopputulokseen tyytyväisiä. "Us against the world" voisi olla meidän slogani :) Tähän 10 vuoteen mahtuu niin paljon, niin mahtavia hetkiä kun taas jyrkkiä alamäkiä mutta kylläpä meidän yhteiselo on hitsautunut niin hyvin yhteen ettei me taidettais osata olla enää erossa vaikka olis pakko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe meillä on nämä kaikki vuosipäivät tässä saman viikon varrella (kihla, seurustelu, vihki), että ei pitäis olla kovin vaikea muistaa. Tais olla kyllä eka vuosi, kun ei oikein oltu kartalla asiasta.

   Mut juu. Mahdotonta sitä kai sitten on sanoa, mikä se formula on millä meidän suhde just selviää ja toisaalta ikinä ei voi tietää tulevastakaan! Pääasia on, että just nyt olemme onnellisia ja toivottavasti jatkossakin.

   Poista
 2. Ihana kirjoitus! Ja paljon onnea hääpäivän ja vuosipäivän johdosta! Meillä on takana nyt 9 vuotta yhteiseloa, tosin vasta vuoden olemme olleet naimisissa :) Ehkä ensi vuonna pitäisi tehdä jotain spessua 10 vuotispäivän johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haaveilen, että me lennettäisiin kahdestaan johonkin kaupunkilomalle, mut saas nähdä kykenenkö olemaan lapsista niin kauan erossa 😁🙈 Lontoo olisi aivan ihana vuosipäiväkohde.

   Poista
 3. Onnittelut yhteisistä vuosista! Meillä tulee huomenna se 10 vuotta häistä. Pari vuotta sitten aloin mielessäni suunnitella, että voitais pitää kunnon bileet, tyyliin hääjuhlat ilman kirkkoa ja vähän kevennetyllä rakenteella. Siis hyvät bileet ystäville ja lähisuvulle. Kappas vaan, nyt kun päivä on käsillä, niin meidän master plan on mennä syömään ja ottaa parit drinksut aivan kaksistaan. Ei vaan pystynyt siihen järkkäämisrumbaan kaiken muun keskellä. Mutta tämä tulee nyt tarpeeseen ja hyvään rakoon, ei mitään valittamista.

  Sanoisin, että aika samalla kaavalla meidänkin parisuhde toimii. Tällä hetkellä pitäs hiukkasen parantaa kommunikaatiopuolella, mutta eiköhän siinäkin taas onnistuta, on onnistuttu tähänkin asti kohta 18 vuoden yhteisen taipaleen aikana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mäkin alunperin ajattelin, että 10v. hääpäivänä pidetään bileet, mutta nyt on ainakin ihan sellainen olo, että ihan kahdestaan haluaisin juhlia. Mut onhan se hurja saavutus tosiaan se 10 vuotta aviossa. Ei sitä nyt voi ihan vain ohittaa. Ihanaa hääpäivää myös teille ja nauttikaa toisistanne ❤️❤️❤️

   Poista
 4. Hyvää hääpäivää.Meillä 10-v hääpäivä oli heinäkuussa. Tuo go with the flow päätee hyvin elämän jokaisella osa-alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Go with the flow erityisesti kaikissa ihmissuhteissa. Mutta tietysti puolisoon sitä varmaan kaikista herkimmin luo odotuksia. Kiitos toivotuksista ❤️

   Poista
 5. Hyvää hääpäivää! Onpas täällä monella lukijallakin 10- hääpäivä tunnelmia. Niin meilläkin! Viime kuussa tuli 10 vuotta naimisissa ja 15 vuotta yhdessä. :) Joskus haaveilin, että jos päästäisiin kahdestaan matkalle tasavuosien kunniaksi. No matkalle päästiin, muttei kahdestaan. Oltiin kaksi viikkoa lasten kanssa Espanjassa, mikä sekin oli oikein mukavaa. Kahdenkeskiset hetket on meillä todella vähissä, kun ei ole luontevaa lastenhoitoapua lähellä, mutta oikeastaan perhelomailu on ihan kivaa. Yritän muistaa, että kyllä me vielä päästään kahdestaankin, nyt vaan on tällainen aika.

  Hyvin samantyyppisiä ajatuksia minullakin siitä, mikä saa parisuhteen toimimaan. :)

  Kiva, kun taas tulee postauksia usein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis vitsit olin käynyt tähän jo vastaamassa kännykällä ja nyt omia kommenteja ei näy missään! Kokeillaan uudestaan:

   Mäkin mietin, että taitaa olla lukijoissa aika paljon tosi samassa elämänvaiheessa kulkevia :) Saman ikäisiä lapsia ja parisuhteita :) Kuulostaa ihanalta tuo teidänkin matka! Mullekkin kelpaisi vaiks perhereissu, mutta olisi ihanaa päästä edes johonkin juhlimaan pyöreitä vuosia. Mekin muistutellaan, et ei tässä mene kauaa, kun saadaan ihan mielin määrin olla kahdestaan. Näitä vuosia tulee taatusti ikävä <3

   Poista

Kiitos, jos kommentoit. Olet huippu!