Suuri Suomi 100 ulkosuomalaisuus-visa.

29.11.2017
Suomi täyttää viikon päästä 100 vuotta ja olen jo pidemmän aikaa miettinyt miten voisin sitä tuoda esiin täällä blogissani?

Sain viime viikolla hauskan idean tehdä tällainen ulkosuomalaisten kysymys-postaus ja pyysin siihen apua instagram-videolla seuraajiltani. Sain ihan vitsin hyviä kysymyksiä ja vielä keksin itsekkin muutaman tuonne väleihin ja näihin vastaileminen oli itsestäni oikein antoisaa. Kiitos vielä kysymyksien keksijöille <3

Siispä ajattelinkin haastaa omat ulkosuomalaiset blogikaverini Heidin Eppusen kaapilla-blogista, Lauran Elämänmakuja-blogista ja  Saaran Elämää Vihreällä Saarella-blogista osallistumaan visailuun

ja samalla myös kaikki muutkin ulkosuomalaiset bloggaajat nappaamaan tämän tästä omiin blogeihinsa. 

Linkitäthän blogini postaukseesi ja huikkaa kommenttiboksiin oman postauksesi linkki - olisi tosi mielenkiintoista lukea näitä eri kolkista maailmaa :)

Myös ulkosuomalaiset lukijat voivat kirjoittaa kommenttiboksiin omat vastauksensa, se olisi super kivaa :)

***

Mutta kas näin - tässä omat vastaukseni:


Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?

Asun Lounais-Irlannissa, Killarneyssa ja nyt olen asunut pois Suomesta 3,5 vuotta, mutta olen yo-kirjoitusten jälkeen asunut on-off pois Suomesta useamman vuoden Australiassa, Portugalissa, Dublinissa ja Etelä-Englannissa.

Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?

Noin kerran vuodessa. Ideaali olisi ainakin 2 kertaa tai jopa 3. Kauhea ikävä perhettä ja erityisesti siskojen lapsia ja onneksi seuraavan kerran matkustamme koti-Suomeen heti uuden vuoden jälkeen tammikuussa <3

Mitä kaipaat Suomesta?

Tietenkin perhettäni ja koti-kaupunkiani Helsinkiä. Ja tiettyjä valoilmiöitä ja eri vuodenaikoihin sijoittuvia näkymiä. Tekisi mieli sanoa kenkien alla narskuvaa lunta, mutta se ei vissiin enää ole itsestäänselvyys. Kaipaan Suomalaista yksinkertaisuutta ja aitoutta. Monien eri asioiden hoitamisen helppoutta. Ystäviäni ja sukulaisia.

Lempi-maisemasi Suomessa?

Näitä on tietysti monia, mutta Helsinki ympäristöineen ja erityisesti mereltä käsin ja toisaalta vanhempieni kotiseudut Lappeenranta Saimaineen ja Etelä-Pohjanmaan lakeudet.Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä?

Ajattelin, että syötäisiin lasten kanssa erityisen juhlavasti. Mies on varmaan töissä, mutta voisi tehdä Karjalanpaistia ruoaksi, koska sen hallitsee (erityisesti kiitos karjalaisen anopin vinkkejen ;)). Lippunauha tuli juuri sopivasti postissa koristamaan täksi juhlaviikoksi meidän keittiötä.

Mitä muotoilua teiltä löytyy ja onko jonkin esine tai astia, minkä haluaisit kotiisi tuoda Suomesta?

Meillä on Kastehelmi-laseja, yksi pieni kirkas Mariskooli, Taika-mukeja ja -kahvikuppeja, Arabian kaunis vanha astiasto (nimi muistaakseni Helmi, mutta on super-harvinainen), Pentikin poro-kynttelikkö nyt jouluna, Riihimäen isoja lasipurkkeja ja muutamia Muumi-mukeja. Niin ja Finlaysonin Muumi- ja Norsu-lakanoita.

Haluaisin tuoda mukanani tänne ison Aalto-maljakon (äitiliini, muistatko vielä ;)) ja vielä ehkä jossain vaiheessa vaihtaa meidän sekalaiset aterimet Hackmannin Carelioihin. Niin ja noita savunharmaita Kastehelmi-astioita, vaikka isoja kulhoja, meille voisi tulla myös :)Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta?

Tähän on ihan hirveän vaikea vastata vain yhdellä tavaralla, koska kaikki melkein, mitä meidän jäätävän kalliissa muuttokuormassa tänne tuli, on rakasta ja meidän koti. Joku se varmaankin noista vanhoista puisista huonekaluista olisi ja spontaanisti mieleeni tulee Elsin huoneen puinen sivusta vedettävä sohvasänky.

Mitä Suomalaista ruokaa rakastat?

Karjanlanpiirakat on mulle ihan numero ykkönen, vaikka niitä en enää oikein voikkaan syödä. Tokana ei niin perinteinen, mutta Suomalainen keksintö nyhtökaura. Tykkään siitä ihan hitsisti. Ja Oltermanni-juusto.

Entä mitä Suomalaista ruokaa inhoat?

Noh...se Karjalanpaisti ei lihasyöjänäkään oikein napannut :D Hei ja Kesäkeitto - yök! Ja tietty lipeäkala, maustepippureineen ja valkoisine kastikkeineen.

Minkälaista elämää viettäisit/viettäisitte, jos asuisittekin edelleen Suomessa? Tai miten se ehkä poikkeaisi nykytilanteesta?

Jos me ei oltais muutettu, mä olisin joutunut palaamaan vuorotöihin jo ennen Elsin ekoja synttäreitä, lapset kävisi vuoro-päiväkodissa ja Fionn olisi tietysti vasta nyt aloittanut koulun. Asuttaisiin varmaan edelleen Kannelmäessä jossain pienessä kerrostalokodissa. En sitten tiedä olisiko mulla tai Liamilla ollut näiden vuosien aikana mahdollisuus opiskella jokin ammatti, mikä mahdollistaa päivätyöhön? Lomamatkat suuntautuisivat Irlantiin. En usko, että meillä ja lapsilla olisi ihan yhtä paljon mahdollisuuksia erilaisiin asioihin, kuin täällä Irlannissa asuessa, mikä on yksi suuri syy meidän muuttoon.

Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tulijaisiksi Suomesta?

Viime aikoina äiti on lähettänyt meille allergialääkkeitä (mitkä ei väsytä, kuten täkäläiset), Elsille villasekoite sukkiksia (ei todellakaan saa täältä), Joululehden ja ylipäätänsä aikakauslehtiä, mitkä on Suomessa maailman parhaita, Liamille lakua. Vakkari tulijaiset on myös meidän (Sini) tiskiharjaan niitä irtoharjaspäitä ja pölypusseja meidän Suomesta tuotuun imuriin. Sit tuodaan yleensä Santa Maria valkosipulijauhetta ja kardemummajauhetta ja täys-xylitolipurkkaa.Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?

Mä olen aina arvostanut (tänne verrattuna), miten sutjakasti asiat hoituvat ja systeemit (jopa se Kela) toimivat. Olispas täälläkin verkkopankkitunnistautuminen! Mutta mitä en osannut ennen arvostaa? Varmaan Helsinkiä. Helsinki on oikeasti tosi cool paikka tarjoaa vaikka mitä älyttömän monipuolisesti.

Joskus nuorempana (ja typerämpänä) Suomi tuntui niin takapajulalta, että ulkomailla asuessa saatoin "mistä olet kotoisin"-kysymykseen vastata "Well, originally I'm from Finland, but now I live xxx" tai "I'm from Scandinavia" (mitähän me suomalaiset ei edes olla...), mutta nykyään kyllä reippaasti ja ylpeästi tuon esille synnyinmaani.

Mikä Suomessa ärsyttää eniten?

Ihmisten omanapaisuus ja takakireys. Siis se, että laitetaan aina omat tarpeet muiden edelle ja toisaalta, että kaikkia sääntöjä ja pilkkuja viilataan niin tarkasti. Mitään inhimillisiä erehdyksiä ei voida ottaa huomioon, koska säännöissä sanotaan että.

Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla?

No tietty sauna! Ja mieluiten koko saunassa käynnin traditio järveen pulahtamisineen tai lumessa pyöriskelyineen.

Suomalaisinta minussa on...

Järjestelmällisyys ja se, että sanon vain, mitä tarkoitan. Tai no nykyään yritän muistaa irlantilaisille vastata "fine fine" :D

Puolisoni/läheisen mielestä suomalaisinta minussa on...

- (Liamin mielestä) tyyli, millä sisustan kodin. Enemmän ehkä yleisesti skandinaavinen, kuin Suomalainen, mutta tämä hänelle tuli ensimmäisenä mieleen. Valkoiset seinät ja valkoiset kaikki, jos vain mahdollista :DOlen hävennyt Suomea/suomalaisia...

No onhan se laivareissuilla ja turisteina ördäys (erityisesti Tallinnassa) aika ainutlaatuista...

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta?
Olli Rehnin tietävät taantuman ajalta kaikki ja samoin Irlantilaisessa elämäntaparemontti-tv-ohjelmassa asiantuntijana esiinytvät Dr. Eva Orsmondin. Helsingistä ovat tietysti kuulleet, mutta välillä Suomen hahmottaminen kartalle on epämääräistä. Suomen koulujen korkean tason tietävät kaikki ja Saara Aallon Xfactor taipaleen myötä Suomi nousi ihan pikkuisen enemmän täälläkin kartalle.

Kerron aina Suomesta...

Kyllä Suomen koulusysteemistä tulee puhuttua varmaan eniten. Parasta on tietenkin järkevät 45min oppitunnit ja niitä seuraavat välitunnit ja lämmin kouluruoka. Itseasiassa multa ei kauheasti kysellä Suomesta, koska mulla ei ole vahvaa ulkomaalaista aksenttia ja siksi kaikki oikeastaan unohtaa, että mä olen ulkomaalainen olleskaan.

Kuinka usein puhut Suomea?

Päivittäin omien lasten kanssa ja äidin kanssa soitellaan ehkäpä joka toinen päivä. Sit tietysti hoitopoikien ja heidän äidin kanssa. Siskoille ja kavereille soittelen ehkä kerran pari kuukauteen (tekstaillaan enemmän).

Mikä on mielestäsi Suomen kielen kaunein sana?

Rakas.

Ihan vain sen sisällön vuoksi. Omille lapsille tietenkin toistelen tuota jatkuvasti.

Entä rumin?

Naseva. 

Tän sanan lisäksi vihaan kaikkeaa nasevaa sanailua tai kirjoituksia. Voi luoja, puistattaa jo ajatuskin. Tän vois lisätä tuonne ärsyttävyys-kategoriaan.

Mikä lempimusiikkiasi Suomesta? Lempi-laulusi?

Hävettää myötää, mutta en oikein tykkää nykyisestä suomalaisesta musiikista. Suomi Pop-radiokanava on ehkä mun suurin kauhistus. Jotkut Suomalaiset vanhemmat joulualulut on tietysti ihanimpia ja myös Kai Chydeniuksen rakkauslaulut ja muut tuon ajan biisit - Kalliolle kukkulalle on mulle hirmuisen tärkeä, mutta lempi-lauluni on Nuoruus tango. Se herkistää minut (ja isäni) ihan nanosekunnissa.

Toisaalta myös Leevi & the Leavingsin tuotanto tuo ihan hirveästi mulle muistoja mieleen ja Levoton tuhkimo ja Joutsenlaulu. Ei ne kauneimpia ole kaikista, mutta tuovat niin tietyt hetket elämässä mieleen, että kuuluvat tähän listaan ehdottomasti.Mitä suomalaista perinnettä teillä vaalitaan?

Perinteet liittyy varmaan eniten tähän joulunaikaan ja ruokaan ylipäätänsä. Irlannissa syödään lähinnä meat and two veg-tyylillä. Meillä syödään säännöllisesti lihapullia, makaroonilaatikkoa ja sit vähintään lisukkeena salaattia. Tietenkin tämä on meidän perheen tyyli, mutta siis syödään yhä edelleen samanlaista ruokaa, kuin Suomessa asuessa ja tänne muuton myötä mikään ei siihen liityyen ole muttunut, kuin joidenkin tuotteiden saatavuus.

Meidän lapset on myös kasvatettu enemmän suomalaisella tyylillä, koska heidän syntyessään me asuttiin Suomessa ja Liamkin tietää oikeastaan vain neuvolasysteemin opit.Mitä terveisiä lähetät 100 vuotiaalle Suomelle?

Kiitos ihana Suomi, että sain syntyä niin ihanaan ja turvalliseen maahan. Kiitos sotaveteraaneille. Arvostan ihan mielettömästi juuriani ja haluan ehdottomasti, että myös lapseni arvostavat synnyinmaataan ja kohta nähdään.

***

Jos mieleesi tulee vielä jotain ulkosuomalaisuuteen liittyvää kysymystä, laita ihmeessä tuonne boksiin. Tässä on tulossa myös erityispostaus lasteni Suomalaisuudesta, mistä postausta toivottiin sähköpostilla. 

Nyt oikein mukavaa juhlaviikon alkua teille kaikille!
23 kommenttia on "Suuri Suomi 100 ulkosuomalaisuus-visa."
 1. Ihana postaus ja nyökyttelin vaan sun vastauksia lukiessa :) eli paljon kyllä samanlaisia ajatuksia! Ja kiitos haasteesta, tää tuli juuri sopivasti kun mietin mitä kirjoittaisin itsenäisyyspäiväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että meillä on monestakin samat ajatukset :) Ja mä myös ajattelin, että tämä on tällainen helppo copy/paste-postaus muille, joskin vähän piti omia vastauksia ajan kanssa pohtia!

   Poista
 2. Kiitos haasteesta, koitan vastata pian! :) // Heidi kirjautumattomana

  VastaaPoista
 3. Nappasin kivan haasteesi, kiitos!
  Blogissasi on muuten aina ihan hengästyttävän kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa! Muista linkata sun postaus sitten tänne niin päästään lukemaan ja kiitos kovasti kuvakehuista. Lämmittää mun mieltä ihan ihan hirmuisesti ❤️

   Poista
 4. Kiva idea ja hyvät kysymykset. Omat vastaukseni löytyvät täältä: http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2017/12/05/suuri-suomi-100-haaste-ulkosuomalaisille/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kävinkin jo lukemassa nämä ja kiva, kun osallistuit :))

   Poista
 5. Vastasin, vaikka olen vastikään muuttunut taas umpisuomalaiseksi: https://eedenista-itamaille.blogspot.fi/2017/12/suomi-100-ulkosuomalaisuus.html

  VastaaPoista
 6. Hei tässä minun vastaukset: https://suomalainenimallgau.blogspot.de/2017/12/suuri-suomi-100-ulkomaalaisuus-visa.html?spref=fb

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ehdinkin jo ennen sun linkkausta lukea nämä sun vastaukset :) Kivaa, että lähdin postailemaan visaa :)

   Poista
 7. Hyvää itsenäisyyspäivää! Minäkin osallistuin tähän haasteeseen :) https://www.vagabondablogi.fi/suomi-100-ulkosuomalaisuus/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihania kuvia sun postauksessa - tuli kunnon Suomi-ikävä!

   Poista
 8. Tästä lähtee vastaus Hollannista: https://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/hollanninhippiainen/ulkosuomalaisuus-visa-ja-suomi-muistoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tuo olikin hyvä huomio, että myös kenkien riisuminen kotona on suomalainen / pohjoismainen traditio. Näin tietenkin myös meillä :)

   Poista
 9. Vähän jälkijunassa, mutta ehkä ehtii vielä :). Kiitos hauskasta kyselystä ja terveisiä Norjasta! http://www.samanotavanalla.fi/?p=903

  VastaaPoista
 10. Vähän myöhässä, mutta osallistuin tänään myös. https://kalabaliikkia.blogspot.fi/2017/12/10-paiva-viela-kerran-suomalaisuudesta.html Kiitos mukavasta kyselystä

  VastaaPoista
 11. Osallistun myös vähän myöhässä haasteeseen :) Tässä ajatuksia Kiinasta https://thisisthelifeofsanna.blogspot.fi/2017/12/suomi-100-haaste.html Kiitos loistavasta haasteesta ja hyvää joulua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mielenkiintoinen postaus mielenkiintoisesta kohteesta ulkosuomalaisena. Kiva, kun osallistuit :)

   Poista
 12. Mukana todella myöhässä, mutta haasteesta joka tapauksessa inspiroituneena. :) Terveisiä Brysselistä! https://mlvirpimaa.wordpress.com/2017/12/24/kiireettomiaajatuksia-toplistoista/

  VastaaPoista

Kiitos, jos kommentoit. Olet huippu!